Home » Communicatie » Ont-moeten » Ware vrouwenpower heeft een eigen balans

Ware vrouwenpower heeft een eigen balans

door | 1 aug, 2021 | Ont-moeten

Vrouwenpower klinkt krachtig, maar hoe geef je het vorm?
Mijn gedachten dwalen af naar Frederique. Het 14-jarige meisje dat een genderneutraal antwoord gaf aan een jongen op zijn gesloten vraag: ‘Ben je een jongen of een meisje?’ Frederique antwoordde: ‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij bent.’ Vervolgens werd ze in elkaar geslagen door meerdere jongens. Gewoon in Amstelveen.

Vrouwenpower; over verwachtingen naast realiteit, over vrijheid naast gevangen zijn in de tijdsgeest.

Invloed van de tijdgeest
Net tien was ik toen mijn vader hertrouwde, nadat mijn moeder eerder gekozen had haar leven te beëindigen. De vraag over vrouw zijn en vrij zijn, achtervolgde mij jaren. Pas als volwassene kon ik op onderzoek gaan en vond ik enige antwoorden. Mijn moeder bleek, met zoveel andere vrouwen, gevangen in haar tijd met aannames, voorgeleefde conditioneringen en beperkingen.

Als meisje moest zij het huishouden runnen, want haar moeder lag regelmatig in het ziekenhuis. Als jonge vrouw wilde ze studeren, maar dat was zonde volgens mijn opa, want ze ging toch trouwen en dan werd je huisvrouw. Eenmaal werkend als schoolartsassistente moest ze met pijn in haar hart stoppen, want ik was onderweg.
Haar broer moest daarentegen sporten, want opa was voorzitter van de honkbalvereniging. Mijn oom moest studeren, want hij werd hoofd van zijn gezin. Alles leek beklonken. In beton gegoten. Noch mijn moeder noch mijn oom was gelukkig.

Jong geleerd, oud gedaan
Vanuit culturele herkomst en opvoeding, zowel thuis als op school, wordt (on)bewust richting gegeven. Al jong leren aan verwachtingen te voldoen, door reacties van anderen, zowel verbaal als non-verbaal. Waar werd jij voor gecomplimenteerd? Doe jij wat in je opkomt of kijk je altijd eerst wat nodig is voor het geheel? Welke normen en waarden kreeg je mee en wat heb je ermee gedaan?

Ware vrouwenpower heeft balans
Vrouwenpower creëert een constante balans tussen geven en nemen, in elke situatie. Vrouwenpower geeft je kracht om je droom te volgen, het zit in ambitie vanuit jouw visie en in zeggen en doen waar jij voor staat. Aandacht, zowel naar buiten als naar binnen, doelen naast dromen, omarming naast begrenzing en actie naast rust. Een natuurlijke afwisseling tussen eb en vloed, net als jouw in- en uitademing. Waarbij aan de ene kant het voedende, verzorgende en creatieve deel centraal staat en aan de andere kant het doelbewuste, logische en daadkrachtige deel van jouw zijn.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Vrouwenpower is lef hebben: keuzes maken en deze zo nodig heroverwegen, want niets ‘is nu eenmaal zo’. Jaren geleden besloot ik om mijn passie te volgen. Het maakte dat ik van ‘regisseur’ weer een pionier werd. Mijn overgang van werknemer naar ondernemer bleek een hele reis, waarbij andere delen van mijn capaciteitenpalet ‘wakker werden gekust’. Die verrijking maakt dat ik nu bewuster schakel en beter in balans ben.

Vormgeven aan jouw vrouwenpower
‘Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je bent’, volgens Frederique. Ware vrouwenpower is de vrij stromende energiekracht in ons. Ze is constant in beweging en verandert voortdurend. Ze omarmt alles en ordent dit vervolgens, zodat vanuit chaos overzicht ontstaat. Hoe fijn is het als je jezelf vrij vorm kunt geven vanuit jouw unieke zijn? Je kunt elke situatie aan, maar gebruik je daarvoor je vaste patronen of kies je bewust jouw bestaan?

Nieuwsgierig welke kwaliteiten op jou liggen te wachten ‘om wakker gekust’ te worden? 13 november en 17 december 2021 geven Hetty Sluijs en ik weer een workshop Vrouwenpower. Theorie en praktijk vullen elkaar die dag aan, zodat jij jouw palet aan kwaliteiten voortaan breder inzet en daarmee jezelf nog vrijer kunt uiten.

 

Over Karen

In mijn blogs of artikelen kom je regelmatig mijn ervaringen in het onderwijs tegen.

De ‘kleine wereld’ als spiegel van ‘de realiteit’ oftewel ons dagelijkse leven.

Laat je inspireren en aanzetten tot actie.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

De kracht van een vraag

De kracht van een vraag

Louise is verstrikt geraakt in het verleden. Jezelf wegcijferen, terwijl je alleen je kinderen op moet voeden is begrijpelijk, maar zowel voor jezelf als alle anderen onhandig. Hoe doorbreek je deze cirkel?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis download:

Een waardevol gesprek met een kind. 
Vul je naam en e-mailadres in en het boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Reageer naar karen@kr8stroom.nl

Tweet
Share
Share
Pin