Home » Communicatie » Coaching » 3 tips voor ouders in onzekere tijden

3 tips voor ouders in onzekere tijden

door | 24 jan, 2021 | Coaching, Communicatie

Voor me zit Diederick, een tienjarige jongen met een blonde kuif en een heerlijk ondeugend gezicht. Als ik hem een vraag stel reageert hij met een gemaakt, grappig stemmetje. Tja, het is ook niet niks als opeens een onbekende, oudere vrouw jouw slaapkamer binnenkomt, al is het slechts online.

‘Diederick wil jou graag online spreken, lukt dat?’ Sinds de tweede lockdown hebben veel gezinnen de uitdaging om met de huidige feiten om te gaan. Ook alle leerkrachten doen hun uiterste best om goede onlinelessen te geven en daarnaast een luisterend, belangstellend oor te hebben, maar de tijdsfactor speelt ook hier weer zijn rol. Diedericks leerkracht benaderde mij als schoolcoach, voor extra hulp na haar observatie.

Een tweede hoofd verschijnt in beeld. Het is de moeder van Diederick, die nieuwsgierig is naar de coach van haar zoon. Na een korte introductie volgt een eerlijk, maar pijnlijk verhaal. Voor de Coronaperiode hadden Diedericks ouders een florerend bedrijf waar ze samen in participeerden. Er werd tijdenlang een overheerlijke dikke boterham van belegd, maar momenteel is de situatie honderdtachtig graden gedraaid. Nu zorgt zij voor de kinderen en vader redt wat er te redden valt.

‘Waar ik vooral mee zit, is dat de spanning binnen ons gezin steeds meer toeneemt’, legt Diedericks moeder uit. ‘En dat uit zich vooral in woordenwisselingen tussen mijn man en zoon. Het zijn beiden lieverds, maar ze zitten steeds frequenter in elkaars vaarwater. Diederick triggert mijn man, die dan boos reageert. Vervolgens vliegt mijn zoon naar boven onderwijl allerlei dingen roepend die mij diep raken. Mijn man zet alles op alles voor ons gezin, maar hij is op… opgebrand. Wat kan ik nu doen?

3 TIPS:

  1. Neem de verantwoordelijkheid
    Blijf de ouder oftewel de volwassene en biedt veiligheid en vertrouwen door aanwezig te zijn. Geef toe dat er (veel) verandering gaande is, maar dat jullie daar samen uitkomen. Ook al weet je nog niet exact hoe.
  2. Leg de situatie uit
    Wees eerlijk tegen je kinderen, maar binnen proporties. Daarmee bedoel ik dat je ze meeneemt in de huidige situatie, zonder in details te treden. Je brengt de informatie afgestemd op de leeftijd van je kind.
  3. Geef je kind een stem
    Al zit je hoofd nog zo vol, luister met aandacht naar je kind(eren). Laat ze vragen stellen. Je hoeft niet overal een pasklaar antwoord op te geven, maar ontvang de vragen open. Bijvoorbeeld: Goede vraag. Dat begrijp ik. Ik heb je gehoord. Goed bedacht, zijn mogelijke antwoorden die je kunt geven.

Extra tip:
Herhaal deze stappen telkens wanneer een volgende situatie ontstaat en nieuwe stappen te nemen zijn. Zie het als een organische cyclus. Neem je kinderen mee in de ontwikkelingen. Samen sterk, geldt ook hier, maar ieder binnen de eigen rol en mogelijkheden.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie en ervaringen, vertel me erover als je wilt. Of als je een andere vraag hebt, stuur mij dan een berichtje. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Over Karen

 

Visie van Karen: Als ondernemende moeder creëer je de meeste waarde wanneer je in balans bent en goed voor jezelf zorgt. Zelfzorg is geen luxe, maar een essentiële voorwaarde om vanuit autonomie je leven authentiek, vanuit ontspannen kracht in te richten. Door bewust te reflecteren en te schakelen tussen je verschillende kwaliteiten, ben je van betekenis – voor jezelf, je gezin, je carrière en de wereld om je heen.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

Hoe ga je om met onverwachte situaties als ouder?

Hoe ga je om met onverwachte situaties als ouder?

Als ouder kom je regelmatig voor onverwachte situaties te staan, zoals ruzies of ongelukken tussen kinderen. Je reactie op deze momenten is vaak gebaseerd op hoe je zelf bent opgevoed, maar het kan soms uitdagend zijn om kalm en adequaat te reageren. Deze herkenbare situaties vragen om bewust leiderschap: schiet je in de stress, ga je schreeuwen, of kun je de rust bewaren en duidelijk handelen? Hoe je reageert, bepaalt vaak hoe je je later voelt – tevreden of juist met een wrang gevoel. Het leren herkennen van je reactiepatronen kan helpen om als ouder meer grip te krijgen op deze uitdagende momenten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis download:

Een waardevol gesprek met een kind. 
Vul je naam en e-mailadres in en het boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Reageer naar karen@kr8stroom.nl

Download: Het geheim van MoederGenoeg zijn



Jij gaat voor liefdevolle relaties en succesvolle prestaties!
Vul je naam en mailadres in en het e-boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Gelukt! Op naar meer balans en levensgeluk met "Moedergenoeg".

Tweet
Share
Share
Pin