Voor me zit Diederick, een tienjarige jongen met een blonde kuif en een heerlijk ondeugend gezicht. Als ik hem een vraag stel reageert hij met een gemaakt, grappig stemmetje. Tja, het is ook niet niks als opeens een onbekende, oudere vrouw jouw slaapkamer binnenkomt, al is het slechts online.
‘Diederick wil jou graag online spreken, lukt dat?’ Sinds de tweede lockdown hebben veel gezinnen de uitdaging om met de huidige feiten om te gaan. Ook alle leerkrachten doen hun uiterste best om goede onlinelessen te geven en daarnaast een luisterend, belangstellend oor te hebben, maar de tijdsfactor speelt ook hier weer zijn rol. Diedericks leerkracht benaderde mij als schoolcoach, voor extra hulp na haar observatie.
Een tweede hoofd verschijnt in beeld. Het is de moeder van Diederick, die nieuwsgierig is naar de coach van haar zoon. Na een korte introductie volgt een eerlijk, maar pijnlijk verhaal. Voor de Coronaperiode hadden Diedericks ouders een florerend bedrijf waar ze samen in participeerden. Er werd tijdenlang een overheerlijke dikke boterham van belegd, maar momenteel is de situatie honderdtachtig graden gedraaid. Nu zorgt zij voor de kinderen en vader redt wat er te redden valt.
‘Waar ik vooral mee zit, is dat de spanning binnen ons gezin steeds meer toeneemt’, legt Diedericks moeder uit. ‘En dat uit zich vooral in woordenwisselingen tussen mijn man en zoon. Het zijn beiden lieverds, maar ze zitten steeds frequenter in elkaars vaarwater. Diederick triggert mijn man, die dan boos reageert. Vervolgens vliegt mijn zoon naar boven onderwijl allerlei dingen roepend die mij diep raken. Mijn man zet alles op alles voor ons gezin, maar hij is op… opgebrand. Wat kan ik nu doen?
3 TIPS:
- Neem de verantwoordelijkheid
Blijf de ouder oftewel de volwassene en biedt veiligheid en vertrouwen door aanwezig te zijn. Geef toe dat er (veel) verandering gaande is, maar dat jullie daar samen uitkomen. Ook al weet je nog niet exact hoe. - Leg de situatie uit
Wees eerlijk tegen je kinderen, maar binnen proporties. Daarmee bedoel ik dat je ze meeneemt in de huidige situatie, zonder in details te treden. Je brengt de informatie afgestemd op de leeftijd van je kind. - Geef je kind een stem
Al zit je hoofd nog zo vol, luister met aandacht naar je kind(eren). Laat ze vragen stellen. Je hoeft niet overal een pasklaar antwoord op te geven, maar ontvang de vragen open. Bijvoorbeeld: Goede vraag. Dat begrijp ik. Ik heb je gehoord. Goed bedacht, zijn mogelijke antwoorden die je kunt geven.
Extra tip:
Herhaal deze stappen telkens wanneer een volgende situatie ontstaat en nieuwe stappen te nemen zijn. Zie het als een organische cyclus. Neem je kinderen mee in de ontwikkelingen. Samen sterk, geldt ook hier, maar ieder binnen de eigen rol en mogelijkheden.
Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie en ervaringen, vertel me erover als je wilt. Of als je een andere vraag hebt, stuur mij dan een berichtje. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.
0 Reacties