Home » Communicatie » Coaching » 3 tips voor ouders in onzekere tijden

3 tips voor ouders in onzekere tijden

door | 24 jan, 2021 | Coaching, Communicatie

Voor me zit Diederick, een tienjarige jongen met een blonde kuif en een heerlijk ondeugend gezicht. Als ik hem een vraag stel reageert hij met een gemaakt, grappig stemmetje. Tja, het is ook niet niks als opeens een onbekende, oudere vrouw jouw slaapkamer binnenkomt, al is het slechts online.

‘Diederick wil jou graag online spreken, lukt dat?’ Sinds de tweede lockdown hebben veel gezinnen de uitdaging om met de huidige feiten om te gaan. Ook alle leerkrachten doen hun uiterste best om goede onlinelessen te geven en daarnaast een luisterend, belangstellend oor te hebben, maar de tijdsfactor speelt ook hier weer zijn rol. Diedericks leerkracht benaderde mij als schoolcoach, voor extra hulp na haar observatie.

Een tweede hoofd verschijnt in beeld. Het is de moeder van Diederick, die nieuwsgierig is naar de coach van haar zoon. Na een korte introductie volgt een eerlijk, maar pijnlijk verhaal. Voor de Coronaperiode hadden Diedericks ouders een florerend bedrijf waar ze samen in participeerden. Er werd tijdenlang een overheerlijke dikke boterham van belegd, maar momenteel is de situatie honderdtachtig graden gedraaid. Nu zorgt zij voor de kinderen en vader redt wat er te redden valt.

‘Waar ik vooral mee zit, is dat de spanning binnen ons gezin steeds meer toeneemt’, legt Diedericks moeder uit. ‘En dat uit zich vooral in woordenwisselingen tussen mijn man en zoon. Het zijn beiden lieverds, maar ze zitten steeds frequenter in elkaars vaarwater. Diederick triggert mijn man, die dan boos reageert. Vervolgens vliegt mijn zoon naar boven onderwijl allerlei dingen roepend die mij diep raken. Mijn man zet alles op alles voor ons gezin, maar hij is op… opgebrand. Wat kan ik nu doen?

3 TIPS:

  1. Neem de verantwoordelijkheid
    Blijf de ouder oftewel de volwassene en biedt veiligheid en vertrouwen door aanwezig te zijn. Geef toe dat er (veel) verandering gaande is, maar dat jullie daar samen uitkomen. Ook al weet je nog niet exact hoe.
  2. Leg de situatie uit
    Wees eerlijk tegen je kinderen, maar binnen proporties. Daarmee bedoel ik dat je ze meeneemt in de huidige situatie, zonder in details te treden. Je brengt de informatie afgestemd op de leeftijd van je kind.
  3. Geef je kind een stem
    Al zit je hoofd nog zo vol, luister met aandacht naar je kind(eren). Laat ze vragen stellen. Je hoeft niet overal een pasklaar antwoord op te geven, maar ontvang de vragen open. Bijvoorbeeld: Goede vraag. Dat begrijp ik. Ik heb je gehoord. Goed bedacht, zijn mogelijke antwoorden die je kunt geven.

Extra tip:
Herhaal deze stappen telkens wanneer een volgende situatie ontstaat en nieuwe stappen te nemen zijn. Zie het als een organische cyclus. Neem je kinderen mee in de ontwikkelingen. Samen sterk, geldt ook hier, maar ieder binnen de eigen rol en mogelijkheden.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie en ervaringen, vertel me erover als je wilt. Of als je een andere vraag hebt, stuur mij dan een berichtje. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Over Karen

In mijn blogs of artikelen kom je regelmatig mijn ervaringen in het onderwijs tegen.

De ‘kleine wereld’ als spiegel van ‘de realiteit’ oftewel ons dagelijkse leven.

Laat je inspireren en aanzetten tot actie.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

Karen, wil je mij helpen?

Karen, wil je mij helpen?

In dit artikel neem ik je mee naar twee klassen die samengevoegd worden. Dit veroorzaakt de nodige dynamiek. Door een klassenopstelling wordt nu een andere realiteit zichtbaar.

Lees meer
Hij kan mij zo boos maken!

Hij kan mij zo boos maken!

Een vader komt met een vraag over de opvoeding van zijn zoon. We pakken zijn vraag op met een opstelling. De kern van zijn probleem wordt hierdoor snel duidelijk en daarmee zijn oplossing ook.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Hierbij mijn gratis e-book:

Een waardevol gesprek met een kind

Vul je naam en e-mail in en ik stuur het je toe.

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Je kan een reactie sturen naar karen@kr8stroom.nl. Alvast bedankt! Hartelijke groet, Karen van Kr8stroom. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf!

Tweet
Share
Share
Pin