Home » Communicatie » Opstellingen (Familie & Organisatie) » Ruimte geven om verder te komen

Ruimte geven om verder te komen

door | 17 nov, 2024 | Opstellingen (Familie & Organisatie)

Hoe een klein inzicht een groot verschil maakt
Laatst was ik op een inspirerend event over faciliteren bij Youfacilitate. Het event was kort, krachtig en to the point – precies zoals je dat graag wilt. In een groep van ondernemers en werkgevers werden we uitgedaagd om samen te experimenteren. De rollen waren helder verdeeld: er was een vraagsteller, een facilitator en een aantal hulpbronnen. Mijn rol? Hulpbron, samen met nog drie anderen.

Hoe verdieping ontstaat in samenwerking
Tijdens de oefening hadden we te maken met een duidelijke vraag, een belangrijke voorwaarde voor een familie- of organisatieopstelling. Hoewel de eerste en tweede ronde geen directe oplossing opleverden, merkten we dat de verdieping groeide. Dit is vaak de kracht van samenwerking: het gaat niet altijd om snel een antwoord vinden, maar om ruimte maken voor het proces.

Mijn neiging was om in te grijpen – iets dat velen van ons vast herkennen. Maar ik hield me in en bleef in mijn rol als hulpbron. Toen stelde de facilitator een cruciale vraag:

“Klopt het dat ik je zie denken?” 

Die vraag bracht alles in beweging. Ik knikte.

“Ja, dat klopt.” 

Wat daarna volgde, was stilte. En in die stilte gebeurde het: ruimte ontstond. Vervolgens vroeg de facilitator:

“Zou je het met ons willen delen?” 

Organisatieopstelling
Met toestemming van de groep deelde ik mijn observatie en er gebeurde iets bijzonders. De dynamiek veranderde, er kwam inzicht en beweging. Er ontstond ruimte – voor verdieping, verbinding en een stap dichter bij het antwoord. De drie wetten van opstellingen werden geactiveerd: binding, rangorde en balans van geven en nemen.

De valkuil van alles zelf willen doen
Mireille had een heldere opdracht: de nieuwe werkwijze van het managementteam overbrengen op de werkvloer. Toch liep ze vast. Waarom? Ze voelde zich volledig verantwoordelijk. Dit betekende dat ze alles zelf probeerde te dragen, terwijl de situatie verre van eenvoudig was. Ze had te maken met:

– Een directieve manager die snelle resultaten wil zien.

– Collega’s die sceptisch reageren bij een nieuwe aanpak.

– Een nieuwe collega die nog helemaal niet weet waar het over gaat.

Inzicht: ruimte geven én regie houden
Tijdens de sessie vroeg ik haar:

“Wat is er volgens jou nodig om alle betrokkenen mee te krijgen?” 

Die vraag bracht een belangrijk inzicht en nieuw perspectief. Mireille realiseerde zich dat ze ruimte mag geven. Niet alles continu bewaken, invullen en controleren, maar vertrouwen op de kracht van anderen. Vervolgens verplaatste ze als vanzelf de roze stift – die haar symbolisch representeerde – van het centrum naar de zijkant van het papier met haar hulpvraag. Op dat moment ontsnapte haar een diepe zucht. Ze besefte: ik hoef het niet allemaal alleen te doen.

Door de verantwoordelijkheid te delen, krijgt Mireille niet alleen rust, maar ook focus. Haar team kan gaan bijdragen vanuit hun eigen kracht en dat brengt energie en samenwerking. Gevolg? Helderheid, regie en uiteindelijk een krachtig, gezamenlijk resultaat.

Wat kun jij hiervan leren?
Misschien herken je jezelf wel in Mireille. Als werkende of ondernemende moeder voel je vaak dat je alles moet dragen: thuis, op het werk, in je eigen bedrijf. Maar wat als je ruimte geeft? Wat als je niet alles hoeft te controleren, maar vertrouwt dat anderen ook zullen bijdragen?

Het antwoord is simpel: soms is een klein inzicht al genoeg om een groot verschil te maken.

Wil je meer informatie over onze opstellingen (data, plek en prijs)? Klik op de onderstaande linkhttps://kr8stroom.nl/workshops/samen-sterk-opstellen/

Over Karen

 

Visie van Karen: Als ondernemende moeder creëer je de meeste waarde wanneer je in balans bent en goed voor jezelf zorgt. Zelfzorg is geen luxe, maar een essentiële voorwaarde om vanuit autonomie je leven authentiek, vanuit ontspannen kracht in te richten. Door bewust te reflecteren en te schakelen tussen je verschillende kwaliteiten, ben je van betekenis – voor jezelf, je gezin, je carrière en de wereld om je heen.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

Hij kan mij zo boos maken!

Hij kan mij zo boos maken!

Een vader komt met een vraag over de opvoeding van zijn zoon. We pakken zijn vraag op met een opstelling. De kern van zijn probleem wordt hierdoor snel duidelijk en daarmee zijn oplossing ook.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis download:

Een waardevol gesprek met een kind. 
Vul je naam en e-mailadres in en het boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Reageer naar karen@kr8stroom.nl

Download: Het geheim van MoederGenoeg zijn



Jij gaat voor liefdevolle relaties en succesvolle prestaties!
Vul je naam en mailadres in en het e-boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Gelukt! Op naar meer balans en levensgeluk met "Moedergenoeg".

Tweet
Share
Share
Pin