Met een licht verhit hoofd komt een moeder de klas in.
“Oh, gelukkig, je bent er nog! Ik stond op je te wachten.” Ze ziet haar zoon – ik noem hem Ivo – druk bezig met het helpen van Max, een van zijn klasgenootjes, bij een Smartgame-opdracht. De school is uit en ik heb de jongens al een paar keer gevraagd of er iemand op hen wacht buiten. Maar volgens Max moet het spel eerst goed worden geordend, anders past het niet netjes in de doos. “Ivo is een lieverd. Hij helpt iedereen,” zegt Ivo’s moeder, terwijl ze mij aankijkt met een mengeling van trots en vermoeidheid in haar stem.
Het volgende moment barst ze los.
“Wanneer beginnen jullie eigenlijk met het opgeven van huiswerk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet naar uitkijk, ook al snap ik dat het moet. Jarenlang heb ik huiswerkgedoe gehad met mijn oudste zoon. Elke keer weer strijd. Nu zit hij op de middelbare school en gaat het eindelijk goed, maar dit jaar mag ik het hele circus met nummer twee gaan herhalen.”
Ze pauzeert even en vervolgt:
“De zomer is gelukkig nog niet voorbij, maar als ik aan de komende winter denk…” Haar gezicht vertrekt. “Door die hele corona-situatie met verplicht thuisblijven en schoolwerk, weet ik echt wel waar ik het over heb. Het was chaos thuis: schoolwerk leren en maken, videobellen met de leerkracht en ondertussen zelf thuiswerken en presteren. Die dubbele rol van werkende moeder én leerkracht? Absoluut niks voor mij.” Haar prachtige bos krullen schudt ze woest heen en weer, alsof ze de herinnering van zich af wil schudden.
Herkenbaar?
Als moeder van inmiddels volwassen kinderen, leerkracht én coach, begrijp ik hoe lastig het kan zijn om werk, gezin en huiswerk in balans te krijgen. Hoewel mijn kinderen nu op eigen benen staan, zie ik nog steeds hoe ouders worstelen met die combinatie.
Naast mijn werk voor Moedergenoeg sta ik nog één keer per week voor verschillende groepen op een basisschool. Ik doe dit omdat ik het belangrijk én leuk vind om betrokken te blijven bij het onderwijs – en laten we eerlijk zijn, het is ook broodnodig met het huidige lerarentekort.
Hoe ga jij als ouder om met het huiswerk van je kind?
Hier zijn 3 praktische tips die huiswerkstress verminderen:
- Richt een vaste huiswerkplek in
Creëer een rustige, vaste plek in huis waar je kind elke keer aan het huiswerk werkt. Het geeft structuur en voorkomt dat huiswerk een chaotisch onderdeel van de dag wordt. Een eigen plek zorgt ook voor minder afleiding. (Effect: geeft rust en structuur) - Werk in stappen en vier successen
Grote taken kunnen overweldigend zijn. Deel het werk op in kleinere stukken, zodat het behapbaar blijft. ‘Vier’ elke kleine overwinning – dit motiveert en geeft je kind vertrouwen. Misschien kun je dit ook toepassen als je zelf iets van je to-do-lijst afstreept? (Effect: efficiëntie en voldoening) - Maak leren leuk en afwisselend
Niet elk kind wordt enthousiast van huiswerk, maar met leuke, interactieve apps of speelse opdrachten maak je het aantrekkelijker. Wissel af en speel met verschillende manieren van leren. Maak bijvoorbeeld zelf expres ‘fouten’ tijdens het overhoren – valt het je kind op? (Effect: betrokkenheid en plezier)
Wat zijn jouw ervaringen als werkende ouder met huiswerkbegeleiding?
Ik ben benieuwd hoe jij het thuis aanpakt! Deel je tips en ervaringen in de reacties of stuur me een bericht.
Samen zorgen we ervoor dat huiswerk geen strijd wordt, maar een kans voor groei en verbinding.
0 Reacties