Milly’s verlangen – verpakt in een vraag – leek simpel, maar het antwoord dat kwam, was verrassend. Tijdens haar familieopstelling ontvouwde zich een diepgaande en verhelderende ontknoping, die alle aanwezigen even stil liet worden. Iedereen ervoer een verbondenheid, naast de diepe liefde van moeder Milly voor haar, stil geboren of overleden, kinderen. Ook degene die de buitenwereld representeerde, voelde meer begrip ontstaan.
De impact van te vroeg geboren kinderen of een vroeg overlijden op het gezinssysteem
Hoe werkt het overlijden door op de volgorde binnen een gezin? Regelmatig geven mensen een nieuwe baby de naam van een overleden familielid of het te vroeg overleden kindje.
Natuurlijk gebeurt dat met de beste bedoelingen – om de overledene te eren – maar vaak zonder erbij stil te staan wat dit energetisch doet met het gezinssysteem en de betreffende persoon die voortaan de naam draagt. Vaak wordt het verdriet weggestopt, maar de energie van gemis blijft voelbaar.
Zou het kunnen dat sommige kinderen daarom onrustig zijn, alsof ze iets voelen dat nog niet is uitgesproken?
Heb je twee kinderen of zeg je toch drie?
Veel moeders worstelen hiermee, zonder het hardop te zeggen. Vaders kunnen dat anders ervaren, want zij hebben het overleden kindje niet onder hun hart gedragen. Ze leven mee, maar inleven is soms een brug te ver. In deze drukke wereld waar rouw vaak weinig ruimte krijgt, kan een volgend kindje jullie – middels onbegrepen gedrag – herinneren aan wat nog gezien wil worden.
Kinderen vragen aandacht – en terecht!
Kinderen zijn onze spiegels. Vaak hebben we plezier met elkaar, maar soms tonen kinderen ons dingen die we liever niet zien. Achter het gedrag van een kind zit vaak een boodschap. Maar omdat onze dagen zo vol zitten met alles wat moet, labelen we dat gedrag al snel als lastig of ongewenst in plaats van dat we het onderzoeken.
Wat is jouw plek in het oorspronkelijke familiesysteem?
Volgorde en rangorde
Een van de wetten van familieopstellingen volgens Bert Hellinger is rangorde: iedereen in het systeem heeft een eigen plek. Je bent de eerste, middelste of laatste in de rij. Wanneer jouw plek duidelijk is ten opzichte van die van je broers of zussen, brengt dat rust in het systeem. Iedereen hoort erbij, niemand wordt vergeten.
Ondanks dat je het misschien anders zou willen, blijven er bij samengestelde gezinnen twee of meer fonteinen werkzaam (Els van Steijn, De fontein; vind je plek). Qua leeftijdsopbouw kan er één volgorde zijn, maar systemisch gezien zal het altijd anders blijven.
Gun jezelf de rust en ruimte die je verdient
Wanneer iedereen zijn of haar juiste plek inneemt, ontstaat er ruimte voor jou om weer energie te vinden voor andere dingen. Een opstelling is geen magische oplossing, maar het kan diepgaande inzichten bieden die je helpen oude patronen los te laten.
Moeder zijn: zoveel geven, maar wat krijg je terug?
Ook als werkende moeder wil je het beste voor de mensen om je heen, maar soms is er iets onzichtbaars dat je tegenhoudt. Onverwerkte emoties, oude patronen of dingen die je simpelweg niet hebt gezien, kunnen je onbewust belemmeren.
Zelfzorg: de sleutel tot balans
De woorden MOETEN en MAAR spelen bij veel werkende moeders een belangrijke rol en hebben een grote macht. Ons ego wil het goede doen, geliefd zijn en iets bereiken, terwijl we in wezen al compleet zijn. Zelfzorg is daarom essentieel en kan vele vormen aannemen. Tenslotte zijn we hier om te leren en te groeien.
Wil je een stap zetten om meer balans te bereiken? Geef je dan op voor een opstelling. Wil je liever eerst een eenvoudige zelfzorgoefening uitvoeren? Stuur me een bericht voor mijn gratis e-book met zelfzorgtips en ontvang, indien gewenst, ook een begeleidende meditatie.
Ik zou graag het e-book met oefening om goed voor je zelf te zorgen aanvragen!