Home » Communicatie » Opstellingen (Familie & Organisatie) » Groepsopstelling leidt tot openbaring

Groepsopstelling leidt tot openbaring

door | 9 mei, 2021 | Opstellingen (Familie & Organisatie)

Als schoolcoach werk ik graag met een hele klas, want alle kinderen horen bij de groep of het systeem. Opstellingen zijn hierbij een geweldige tool, omdat het binnen no time verheldering geeft over ieders beleving. De zichtbaar geworden dynamieken geven de leerkracht handvatten voor interventie(s). Afhankelijk van de leeftijd zetten alle kinderen en hun leerkracht zichzelf in de ruimte neer of gebruiken daar houten poppetjes voor. Een ervaring van een leerkracht volgt hieronder.

Karen heeft onlangs in mijn groep 4 – vol zeven en achtjarigen – een groepsopstelling gedaan. Ik heb een groep met veel dynamiek, waarin van alles gebeurt. Er is vooral veel reuring rondom één mannetje, dat zoekende is naar zijn plaats in de klas.

Ik ging de groepsopstelling blanco in, want ik wist niet precies wat kon verwachten. Ik vroeg me van tevoren echt af of kinderen in groep 4 zich konden identificeren met een houten poppetje en met tafels die een lokaal voorstelden. Het leek mij redelijk abstract voor ze. Maar jeetje, wat was dit een leuke en bijzondere ervaring.

De kinderen verplaatsten zich direct in het poppetje dat ze kregen. Ik vond het enorm interessant om te zien wat er gebeurde toen de kinderen hun eigen poppetje in het lokaal plaatsten en vooral ook hoe ze op elkaar reageerden. De kinderen keken enorm kritisch naar zichzelf, wat ik vreselijk knap vond. Daarnaast hadden ze ook zoveel respect voor elkaar tijdens het verplaatsen van poppetjes.

Rondom het mannetje dat zijn plek in de klas zocht, gebeurde van alles. Mooie momenten (er werd verbinding gemaakt), pittige momenten (kinderen kwamen te dicht in zijn buurt), maar ook verdrietige momenten (hij voelde zich buitengesloten). De klasopstelling verbeeldde mooi de reuring rondom hem en het bevestigde mijn beeld van de groepsvorming.

Karen zelf neemt een heel rustige houding aan tijdens de instructie en het verloop van de opstelling. Ik vind haar enorm respectvol naar de kinderen toe en ze brengt het respect bij ze over. Ze stelt op de goede momenten de juiste vragen en laat iedereen, zowel de kinderen als mij als leerkracht, in hun waarde.

De groepsopstelling heeft mij veel geleerd over de klas en de dynamiek. Kinderen kunnen en weten veel meer dan volwassenen soms denken (dat betrek ik in dit geval even op mijzelf). Ik vond het een heel waardevolle ervaring en zou wel vaker een klasopstelling willen doen.

Zie je mogelijkheden voor je eigen school of team? Neem via mijn website www.kr8stroom.nl contact met mij op voor een gratis intakegesprek.

 

 

Over Karen

In mijn blogs of artikelen kom je regelmatig mijn ervaringen in het onderwijs tegen.

De ‘kleine wereld’ als spiegel van ‘de realiteit’ oftewel ons dagelijkse leven.

Laat je inspireren en aanzetten tot actie.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

Hij kan mij zo boos maken!

Hij kan mij zo boos maken!

Een vader komt met een vraag over de opvoeding van zijn zoon. We pakken zijn vraag op met een opstelling. De kern van zijn probleem wordt hierdoor snel duidelijk en daarmee zijn oplossing ook.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis download:

Een waardevol gesprek met een kind. 
Vul je naam en e-mailadres in en het boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Reageer naar karen@kr8stroom.nl

Tweet
Share
Share
Pin