Home » Communicatie » De kracht van een vraag
De kracht van een vraag

De kracht van een vraag

door | 7 jun, 2019 | Communicatie, Ont-moeten

Louise, ik schat haar rond de vijftig, heeft een gezicht dat een heel verhaal vertelt, al heb ik nog geen idee welk. Als ze spreekt beweegt haar staartje parmantig mee. We ontmoeten elkaar bij een evenement. Zes jaar geleden heeft ze haar geliefde verloren. Nu voedt ze haar drie pubers – zo goed en kwaad als het gaat – alleen op. Ondanks de liefde voor haar kinderen kost het haar duidelijk veel energie.

Nee zeggen
Juist in haar rol als moeder, waar dagelijks zoveel uitdagingen langskomen, vindt zij nee zeggen moeilijk. ‘Eigenlijk kan ik best goed nee zeggen, iets te goed zelfs volgens sommigen, maar bij mijn kinderen voel ik mij dan schuldig. Al weet ik dat dit niet werkt.’ Plotseling verandert haar blik en lijkt ze net een klein meisje. Wat denkt ze?

Haar lach klinkt schamper en kort. Als ik haar vragend aankijk, vertelt Louise dat ze regelmatig te horen krijgt dat ze een kort lontje heeft en dat er veel woede in haar zit.
Ik kijk haar aan en zeg: ‘Je bedoelt dat je veel vuur in je hebt? Woede is in mijn opinie een teveel aan ongebruikte kracht. Als mensen jouw vuur – jouw energie – als woede benoemen, over wie zegt dat dan iets?’ Mijn opmerking moet even bij haar landen.

Wie ben ik nu?
Dan herneemt ze zich: “Fijn dat jij daar niet van schrikt. Weet je, eigenlijk weet ik niet eens meer wie ik ben. Op mijn zestiende startte mijn relatie met Wilco. We zijn samen volwassen geworden en vergroeid geraakt. We zijn altijd samen door allerlei gebeurtenissen heen gegaan. Na zijn overlijden ben ik op dezelfde voet doorgegaan, zoals we altijd deden. Ik moest wel en dat was ook beter voor de kinderen, we hadden tenslotte al genoeg aan ons hoofd. We missen Wilco allemaal, ieder op eigen wijze en soms botst dat. Eigenlijk weet ik gewoon niet meer wat echt bij mij hoort.”

Passie
Er valt een stilte. Ze kijkt mij recht aan en haar ogen staan opengesperd. Ik kan het niet laten om haar zachtjes nog één vraag te stellen: ‘Waar werd jij als kind, als klein meisje, blij van?’ Louise verstilt opnieuw en haar ogen lijken naar binnen gericht. “Poeh, dat is lang geleden …” In zichzelf verzonken zie ik van alles bij haar gebeuren. Dan breekt haar gezicht langzaam open, wordt zachter en haar lach openbaart zich als de zon die opkomt. Tegelijkertijd worden haar ogen vochtig en zoekt ze gehaast naar een zakdoek.

Het officiële gedeelte gaat van start en worden we geacht stil te zijn. Wat haar passie is heb ik niet meer kunnen horen en dat doet er ook niet toe. Voor ze vertrekt krijg ik nog een kneepje van Louise in mijn arm. ‘Bedankt nog’, fluistert ze me toe. Hopelijk gaat ze op onderzoek en vindt ze zichzelf opnieuw uit. Ik gun haar vrede met haar verleden, omarming van het heden en een mooie toekomst. Dag prachtige, krachtige vrouw!

Over Karen

In mijn blogs of artikelen kom je regelmatig mijn ervaringen in het onderwijs tegen.

De ‘kleine wereld’ als spiegel van ‘de realiteit’ oftewel ons dagelijkse leven.

Laat je inspireren en aanzetten tot actie.

Mijn motto

Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.

Zelfbewustzijn

Het is de beleving van de eigen identiteit. Dus van wie je bent en wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. Wat straal jij uit?

Jezelf op één zetten is geen egoïsme. Het is liefde voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Maak vrede met het verleden,
omarm het heden en
creëer een nieuwe toekomst.

‘Wees jezelf en
vier de kracht
van het verschil’

Gerelateerde artikelen

Afscheid van een era

Afscheid van een era

Het is zo ver … Al duurde het langer dan ze hoopte, Carien, mijn stiefmoeder is overgegaan. Nadat mijn vader zijn laatste adem had uitgeblazen, deed...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis download:

Een waardevol gesprek met een kind. 
Vul je naam en e-mailadres in en het boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Ik wens je veel plezier en mooie inzichten bij het lezen van dit e-book. Ik verneem graag van je wat je ervan vindt. Reageer naar karen@kr8stroom.nl

Download: Het geheim van MoederGenoeg zijnJij gaat voor liefdevolle relaties en succesvolle prestaties!
Vul je naam en mailadres in en het e-boek komt naar je toe.

 
 
 
 
 
 
 

Gelukt! Op naar meer balans en levensgeluk met "Moedergenoeg".

Tweet
Share
Share
Pin