+31 612646591 karen@kr8stroom.nl

                                                    Iedereen is anders

                                                  kwetsbaar én krachtig

 

Leef zelfbewust vol levenslust

Inzicht geeft uitzicht

Als leerkracht, intern begeleider of directeur wil je dat alle kinderen zich veilig en geborgen voelen op jouw school, zodat ze kunnen leren en accelereren, maar door allerlei oorzaken of omstandigheden is de situatie soms totaal anders dan gewenst.

Ik help je om weer overzicht, rust en harmonie te krijgen binnen de klas via een groeps- of tafelopstelling. Vanuit een eigen bewust gekozen plek ontstaat ruimte om gezamenlijk als groep te bouwen aan vertrouwen in elkaar. Hierdoor ontstaat weer primair aandacht voor het leren naast persoonlijke groei van de kinderen en overzicht voor de leerkracht.

Groepsopstelling

Als leerkracht ontdekte ik dat de interactie tussen kinderen mij meer interesseerde dan de didactische kant van het vak. Na mijn burn-out ging ik op onderzoek uit en volgde meerdere opleidingen en cursussen, zoals NLP, holistisch en oplossingsgericht coachen en systemisch werk. Sinds 2008 hebben familie-, groeps- en organisatieopstellingen als interventie mijn hart gestolen.

Als schoolcoach merkte ik dat tafelopstellingen snel verheldering brachten bij individuele of groepjes kinderen. Al vertellend ontstonden de inzichten als vanzelf: “Oh, niet de hele klas was tegen mij.  Dat dacht ik steeds.”

Levend sociogram oftewel groepsopstelling
In een groep waar veel speelde, maar de nieuwe leerkracht haar vinger niet op de zere plek kon leggen, startten we met een levend sociogram. Nu de kinderen zelf een plek in de ruimte mochten kiezen, werd de dynamiek snel duidelijk en kon er specifiek hulp geboden worden.

Rust + Harmonie = Ontspannen Leren

Elke klas, groep of school is een organisch geheel, waaraan iedereen een steentje bijdraagt. Ik noem een school weleens ‘de maatschappij in het klein’.
Kinderen hebben, net als volwassenen, ieder een eigen verhaal. Door deze vrij van oordeel te kunnen uiten, ontstaat ruimte voor erkenning van andermans verhaal en dit geeft dé mogelijkheid tot onderlinge verbinding. Het uitgangspunt: ‘We vormen samen één groep, al blijf je vrij in het kiezen van je vriendschappen’, schept zowel ruimte als mogelijkheden.

Door een groepsopstelling ontstaat in korte tijd herkenning en inzicht. Dit creëert de opening voor een nieuw perspectief, zodat er gezamenlijk nieuwe plannen of afspraken kunnen worden gemaakt.

Elke keer krijg ik authentieke antwoorden op mijn vragen, want alles is tijd en situatie gebonden en daar geniet ik van. Na mijn voorzet voelen leerkrachten zich vaak – aangemoedigd door de reacties van de kinderen – vrij om zelf iets te delen of te vragen. Zo ontstaat een organische balans tussen geven en nemen binnen de groep en daar groeit iedereen van.

Verantwoorde keuzes

We zijn allemaal een uniek stukje in het grote geheel. Autonomie, verantwoordelijkheid nemen en vrijheid zijn voor mij essentiële waarden. In een groep ontdek je dat jouw handelen invloed heeft op de rest. Via een opstelling verkennen kinderen hun behoeften naast een balans vinden tussen jezelf zijn en je rol als klasgenoot.

KR8STROOM
De 8 van Kr8strooom staat voor de verbinding tussen hoofd, hart en buik. Wat denk ik, wat voel ik, wat doe en kies ik vervolgens? Dat kinderen hun unieke plek hebben, alles met elkaar verbonden is en daarom verantwoordelijkheid nemen een feit is, klinkt door in mijn benadering.
Het is mijn missie om iedereen – vanuit eigen plek, verantwoordelijkheid & mogelijkheid – een stem te geven: authentiek, binnen elk collectief.

Leef zelfbewust vol levenslust

Hoe klanten mij ervaren

Dank je wel voor je prettige begeleiding. Fijn dat je op de juiste momenten doorvraagt en ons over dingen laat nadenken.

Het was waardevol om dit samen met mijn duo’s te doen en na te bespreken. Ik zou graag nog een groepsopstelling willen doen, omdat het veel inzichten geeft in de groepsvorming en de processen die in een groep spelen. Dank je wel, Karen voor je tijd en aandacht.

Suzan

Leerkracht, Openbaar Onderwijs Houten

Gratis online intake