De motor staat uit. De brug verheft zich en mijn aandacht wordt naar de overzijde getrokken. Links van mij staan enkele pakhuizen. Iets nostalgisch glijdt over mij heen, terwijl ik wacht op de boten die de brug passeren. Statig staan de depots aan de oever van de Zaan. Ze herin- neren mij aan oude glorie. Een familieverhaal drijft boven en mijn gedachten dobberen mee.

Mijn voorouders woonden op Terschelling en waren rijke boeren, wat tevens hun achter- naam was, getuigen de graven op het kerkhof in Midsland. Ze boerden goed, maar op een dag werd een nieuw doel gesteld. Een nieuwe toekomst oftewel ‘the American dream’ lokte. Ze besloten alles te verkopen en zich te verschepen naar de andere kant van de wereld.
Het geluk lag daar voor het oprapen, hadden ze via verscheidene schippers vernomen.

Eenmaal aangekomen in hun nieuwe vaderland gaan ze per huifkar op pad. Hun geluk tegemoet. Stap voor stap betreden en ontdekken de eilandbewoners het land van de onbegrensde mogelijkheden. Steeds verder trekken de pioniers richting het Wilde Westen. Alles is anders dan ze thuis gewend zijn, maar ze hebben elkaar en hun droomdoel.

De oorspronkelijke bewoners zien steeds frequenter een karavaan Westerlingen het land binnentrekken en piketpaaltjes in de grond slaan. Ze observeren de gang van zaken die hen totaal vreemd is. Op een dag komen ze in actie. De Apachen vallen de eindeloze optocht emigranten aan en overvallen ook mijn voorouders. De stoere eilandbewoner kan geen kant op en moet zijn riem met de gouden munten afgeven. Einde droom ..

Tot mijn verrassing brengt mijn navigatie mij naar een pakhuis voor mijn eigen Kr8stroom- reis. Een inspirerende, glorieuze middag volgt. Zaken worden benoemd, ontrafeld, herschikt en in een ander perspectief gezet. De caleidoscoop draait op volle toeren. Bij mijn pitch val
ik stil, maar als ik over mijn eigen ontworpen logo en bijbehorende levenslust vertel, begint het te stromen. Verhalen komen los, zowel bij mij als de anderen. De energie wervelt rond.

“Levenslust, .. dat klinkt als moedermelk en wereldvrede. Dat wil toch iedereen?!” reageert een van de aanwezigen en laat mij spontaan zijn ring met het vredesteken zien. “Ik heb hem van mijn vader geërfd. Hij was ..” De ene herinnering haalt de andere op. Sport en lichaam blijken inspirerende en uitdagende onderwerpen. Wat kan en is er allemaal nog meer?

Afrondend glijden mijn ogen over al mijn aantekeningen met waarden, missie, verlangens, doelen, .. ‘Karen, concreet’, hoor ik een zachte, doch dringende stem in mijn hoofd zeggen. Mijn voorouders zijn berooid terug gekomen en opnieuw gestart. Alsof het licht ineens aangaat, vallen alle losse delen samen. Mijn Kr8stroomreis gaat over mijn voorouders, de Rijkeboeren en over moedermelk & wereldvrede .. Dat noem ik: RIJK ZIJN!

Alles is er al! Je hebt het alleen te ontdekken oftewel bewustzijn op te krijgen. Hoe mooi is het om te beseffen dat je alles al in je hebt en het alleen maar hoeft te herkennen en te gebruiken? Decennia lang zijn we steeds meer gaan doen om iets te bereiken. Draai het om.
Ga er vanuit dat je het al hebt en kijk dan hoe je het in wilt zetten. Leef zelfbewust vol levenslust, dat is echt RIJK ZIJN.

Schoon schip maken
1830 – 1870
huifkar – verleden – pakhuis – RIJK in je ZIJN – levenslust = moedermelk & wereldvrede